fbpx
2 november 2017

Creativiteit maakt gelukkig (maar je hoeft het niet al te zijn)

Vanmorgen las ik een artikel in NRC Next waarin een aantal conclusies van een studie van twee Britse onderzoekers (Anne Jordanous en Bill Keller) van de Universiteit van Kent en de Universiteit van Sussex werden beschreven. In die nieuwe studie, bestudeerden de twee een halve eeuw aan onderzoek over creatieve processen, en stelden aan de hand daarvan een lijst met veertien ‘aanjagers’ van creativiteit op (lees hier de hele lijst). Maar wat bleek – op zich een bijzondere veronderstelling van de medewerkster van NRC Next – ‘geluk’ was er niet een van.

De veertien genoemde eigenschappen vormen samen overigens geen definitie van creativiteit.

Creativiteit ontstaat het best vanuit een onzeker perspectief. En van goede ideeën – het resultaat van creativiteit – word je vervolgens gelukkig! Je hoeft dus niet bij aanvang per se gelukkig te zijn. Prima als je wel gelukkig bent hoor.

Waar het om gaat is dat je jezelf uit je comfort zone haalt. En dat kan op meerdere manieren. ‘Uitstellen’ is zo’n manier en past wel een beetje bij creatieve mensen. De stress die dat oplevert dwingt je tot het maken van keuzes. 

Een andere manier om je uit je comfort zone te halen is door creatieve technieken te gebruiken. Door ze te gebruiken haal je jezelf eveneens uit je comfort zone en dwing je jezelf om een nieuw denkspoor te vormen en weg te blijven van voor de hand liggende oplossingen. Als je veel creatieve ervaring je hebt, loopt dit proces steeds makkelijker en bedenkt je bovenkamer ‘als vanzelf’ oplossingen uit onlogische verbanden.

Wil je samen met anderen ideeën bedenken, dan werkt dat best in een veilige omgeving. Daarmee bedoel ik dat je gedachten durft te ventileren, niet bang bent om bekritiseerd of uitgelachen te worden. Alhoewel er veel voordelen zitten aan het gezamenlijk werken aan ideeën, is creativiteit vaker het resultaat van hard werken in je eentje. Een kritisch klankbord in je directe omgeving is wel aan te bevelen. Soms zie je dingen over het hoofd.

Met de conclusie van dit stuk ben ik het ten dele eens: voor onze creativiteit is het vooral belangrijk dat we ons niet van de wijs laten brengen door onzekerheid en kritiek. Wat betreft het tweede deel van de conclusie: ik ga vrijwel altijd fluitend naar huis.

Lees hier het artikel van NRC Next.